29 Ekim 2011 Cumartesi

BUGÜN BİZE ÇİFTE BAYRAM...

MERHABA SEVGİLİ DOSTLAR,

Biliyorsunuz kardeşimin eşi sevgili FİLİZ hamileydi ve ben hala olmak için gün sayıyordum. Bugün uzun zamandır yolunu beklediğimiz bebeğimiz dünyaya gözlerini açtı. ZELİHA'mız ailemize katıldı. FİLİZİNEVİ'nde çifte bayram var bugün. 




Merhaba Zeliha,
Hoş geldin halasının bir tanesi... 
Ben senin geleceğini öğrendiğimde takvimler 1 MART'ı gösteriyordu. Kızımın güzel haberlerini aldığım baharın ilk gününde senin geleceğini de öğrenince "UMUT BEBEK " koydum adını.. Böyle güzel üç şeyin bir araya gelmesi tesadüf olamazdı. Teşekkürler bebeğim halanın "UMUT" olduğun için... Ailemize hoş geldin.

NOT: Foto netten alıntıdır.


24 Ekim 2011 Pazartesi

ÜLKEMİZİN BAŞINDA KARA BULUTLAR DOLANIYOR...

MERHABA SEVGİLİ DOSTLAR, 

Henüz şehitlerimizin acısı dinmemişken yeni bir acıyla sarsıldı yüreğimiz... 

Ölenlere Allah'tan rahmet, kalanlara ise en kısa sürede sağlıklarına kavuşarak yaralarını sarmalarını diliyorum..

19 Ekim 2011 Çarşamba

UTANIYORUM ŞEHİDİM.....




Utanıyorum Şehidim 
Utanıyorum Şehidim,
Utanıyorum,
Yemekten,
İçmekten,
...Senin annen ağlarken
...Gülmekten Utanıyorum!
Sanma ki;
Unutuyor,
Unutturuyoruz.
Unutanları barındırmaktan utanıyorum.
SEN; vatan için bizim için şehit olurken,
Seni Görmezden Gelenlerden Utanıyorum.
                                            Aziz NESİN

16 Ekim 2011 Pazar

İSTİRİDYE ÖRNEĞİ

MERHABALAR SEVGİLİ DOSTLAR;

Gri bulutlarla kaplı gökyüzünün hüküm sürdüğü soğuk bir günden hepinize Merhabalar;  


Daha önce ördüğüm ve sizlerle paylaştığım PEMBE PANÇO VE SAZ ARKADAŞLARI'nda kullandığım İstiridye modelinin yapılışını  paylaşmayı uzun zamandır istiyordum. Ancak şimdi vakit bulabiliyorum.. Rica eden arkadaşlarımı beklettiğim için özür diliyor ve başlıyorum örneği ayrıntıları ve püf noktaları ile anlatmaya...  


Örneği anlatırken daha görünebilir olması için beyaz rengi seçtim. Ve Haroşa ile başladım. 


Örneği yapmak için 41 ilmek atıyorum.. 16 ilmek (iki adet ) örneğim için, 1 ilmek iki örnek arasındaki üçgeni oluşturmak için ve 4'er ilmek örneğin yanları için.. Örneğin yapılışı bu sayılar üzerinden anlatılacak.. 


Haroşa üzerine örneği yerleştirmeye başladım. 
1. Sıra: 4 ters, 1 boş al, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 1 boş al, 1 düz, 1 boş al, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 1 boş al 4 düz. ( renkli kısımlar örneği göstermektedir.) 

2. Sıra: 1. sıradaki ilmeklerden düzler düz, tersler ters örülür. Boş ilmekler de yan ve orta bölümdeki üçgenlere eklenir. (Boş aldığımız ilmeklerin eksiltmeleri ileriki sıralarda yapılacak. )


3. Sıra: 5 ters, 1 boş al, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 1 boş al, 3 düz, 1 boş al, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 1 boş al 5 düz. 

4. Sıra: 3. sıradaki ilmeklerden düzler düz, tersler ters örülür. Boş ilmekler de yan ve orta bölümdeki üçgenlere eklenir.  

5. Sıra: 6 ters, 1 boş al, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 1 boş al, 5 düz, 1 boş al, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 1 boş al 6 düz. 

6. Sıra: 3. sıradaki ilmeklerden düzler düz, tersler ters örülür. Boş ilmekler de yan ve orta bölümdeki üçgenlere eklenir.  



7. Sıra: 7 ters, 1 boş al, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 1 boş al, 7 düz, 1 boş al, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 1 boş al 7 düz. 

8. Sıra: Bu Sırada eksiltmelere başlanır. Daha önceki sıralarda düz ördüğümüz 2 ilmeği 1 ilmeğe düşürüyoruz.
8 düz,  1 ters, 2 birlikte ör,  1 ters, 2 birlikte ör,1 ters, 2 birlikte ör, 1 ters, 2 birlikte ör, 1 ters, 2 birlikte ör, 1 ters, 9 düz, 1 ters, 2 birlikte ör,  1 ters, 2 birlikte ör,1 ters, 2 birlikte ör, 1 ters, 2 birlikte ör, 1 ters, 2 birlikte ör, 1 ters, 8 düz.   



9. Sıra: 8 ters, 1 boş al, 3 birlikte ör, 1 ters, 1 düz, 1 ters, 1 düz, 1 ters, 3 birlikte ör, 1 boşal, 9 düz, 1 boş al,      3 birlikte ör, 1 ters, 1 düz, 1 ters, 1 düz, 1 ters, 3 birlikte ör,  1 boş al, 8 ters. 

10. Sıra:  Bu sırada ilmekleri olduğu gibi örülür. 



11. Sıra: 9 ters, 1 boş al, 2 birlikte ör, 1 düz, 1 ters, 1 düz, 2 birlikte ör, 1 boşal, 11 düz, 1 boş al, 2 birlikte ör, 1 düz, 1 ters, 1 düz, 2 birlikte ör,  1 boş al, 9 ters. 



Bu sırada mavi ile gösterilen ilmekler fotoğraftaki gibi önde bırakılır. Bu iki ilmek birlikte örülür ve içinden çıkardığımız ilmeği tığ yardımı ile fıstık yapıyoruz. Fıstığın içinden çıkardığımız tek ilmeği şişe takarak örgümüze devam ediyoruz. Bu arada iki düz ilmek teke düşmüş oluyor. 


Fıstığımızı örgümüzü yaparken yapmış oluyoruz böylece..


12. Sıra: 10 düz, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 13 düz,  1 düz, 2 ters, 1 düz, 10 ters.  1 düz, 2 ters, 1 düz,'lik kısım yeni örneğimizi kurarken ortada yer alacak. 


2. örnek..
1. Sıra: 4 ters, 1 boş al, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 1 boş al, 1 düz, 1 boş al, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 1 boş al 4 düz. ( mavi renkli kısımlar bir önceki örnekten kalan ilmekleri göstermektedir. Önceki örnekten kalan 4 ilmek göz önünde bulundurularak 2. örnek kurulur. ) 



Örneğimizin yapılışı kısaca bu şekilde... Örneğimiz boyunca aşağıdan yukarıya 6 ajur yapılıyor. 4. ajura kadar ilmeklerimiz sürekli arttırılıyor. 4. Ajurun yapıldığı sıranın ters sırasında (8. sırada eksiltme) başlıyor. Yapılan fıstıklar ve ilmeklerin eksiltilmeden arttırılmasından dolayı normalden daha fazla ip kullanılmasına sebep oluyor.  

Ancak örneğimiz özellikle bebek kıyafetlerinde son derece güzel görünüyor bence..

Yapılışını merak eden arkadaşlara umarım yardımı olur.. 

Güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle...

SEVGİLER...

11 Ekim 2011 Salı

ÜÇ TEPSİ ÜÇ DANTEL

MERHABALAR,

Yağmurun ara ara doluyla birleşerek hüküm sürdüğü ıslak bir Trakya akşamından hepinize kucak dolusu sevgiler, Doğubayazıt'ta görev yaptığım esnada satın aldığım üç deri tepsi için yaptığım üç örtüden en sevdiğim ile karşınızdayım Sevgili Blog Dostlarım....


Bu örtünün örneğini Ören Bayan Dantel ipliklerinin içinden çıkan tek sayfalık örnek kağıtlarından birinden çıkardım. Ancak ben Dantel ipliğinin yerini tutmasa da örerken floş ip kullandım. Tepsi örtüsü gibi lekelenmeye müsait örtüler için galiba en doğrusu da bu..

Ben bu örtüye "BAĞ BOZUMU " diyorum . Bana son baharı, kaynatılan pekmezleri yapılan cevizli sucukları hatırlatıyor.. 


Örneğimize ortadaki yaprağın başlangıç kısmından başlıyoruz ve uca doğru örüyoruz. 




Örneğimizin yakından görünüşü...


Örtümüzün örgüsünü tamamladıktan sonra kenarlarına sık iğne giderek uç kısımlarının daha düzgün görünmesini sağlıyoruz.. 

SEVGİLER..

NOT: Diğer tepsi örtülerinin ayrıntılı fotolarını da en kısa sürede paylaşacağım...

4 Ekim 2011 Salı

ZELİHA'YA.....

MERHABALAR, Sevgili dostlar.. 
Biliyorsunuz çok kısa bir süre sonra hala oluyorum.. İnşallah bir kızımız olacak.. Az kaldı doğuma heyecanla bebişimizi bekliyoruz... Daha önce bu modelin benzerinden kızıma örmüştüm. Hem kullanışlı, hem de bebeğimin üzerinde iyi durduğunu görünce yeğenimi de öreyim istedim..Yeleğimizin yapımında 100 gr. Beyaz Kartopu Flora, 50gr. Kartopu Aknaz Lila ve 50gr. Kartopu Aknaz Pembe kullanıldı..


Yeleğimiz daha önce blogumda yer verdiğim ROBALI YELEK ile aynı teknikle yapılıyor..
Tek fakı zigzag deseninin kullanılması. Yeleği 140 ilmek ile başladım. Kol altına kadar bütün ördüm. Roba kısmına geldiğimde sırt kısmına ve önlere pililer yaparak ilmek sayısını azalttım.

Ardından kolu ve yakayı kestim. Yeleğin ön biyelerini birlikte, yakasını sonradan ilmek çıkararak ördüm. Yeleği süslemek için minik çiçekler örüp, çiçeklerin ortalarına boncuklar dikerek tamamladım.


Ardından geçiyoruz patikler ve saç bandına...


Patiğimizi yapmaya 25 zincir ile başlıyoruz. Zincirin çevresini 6 sıra sık iğne ile örerken, uç kısımlardan sayıyı arttırıp, elips şeklini veriyoruz. Böylece tabanımızı oluşturuyoruz. Tabanımızın etrafını arttırmadan 6daha örerek patiğimizi yükseltiyoruz.

Ardından patiğin arka ve bilek kısmını oluşturuyoruz..

Son olarak patiğimizin burun kısmını yapıyoruz.. Burun kısmı ve patiğin yapımı daha önce paylaşmış olduğum CONVERSE patiklerle aynı biçimde yapıldı..


Son olarak patiğimizi beyaz ipimiz ile çerçeveliyoruz.. Minik çiçekler ve kurdele ile de tamamlıyoruz..

SEVGİLER..