MERHABALAR, KIZIMIN CİCİLERİ SEVGİLİ TAKİPÇİLERİ;
Kefir ile tanışmam neredeyse iki yıl öncesine dayanıyor. İlk olarak sirke yapmaya karar verdiğimde Facebook'da Kefir, Sirke ve Kombu çayı ile ilgili sayfaları takip etmeye, gruplara katılmaya başlamıştım. Sirke deneyimimden sonra sıra geldi kefire.
Gruplara yaşadığım şehri yazıp kefir mayası ve kombu çayı anası paylaşmak isteyen var mı diye sordum. Yanıt gecikmedi. Görselde görüldüğü kadar maya ile başladım yapmaya. Elbette bu sırada çoğaldı ve arttı. Ben de çevremde isteyenlerle paylaştım mayamı. Görseldeki maya 1 lt. sütü rahatlıkla mayalayabiliyor. Oda sıcaklığındaki 1 lt. sütü kavanoza alıyoruz. İçine mayamızı ekliyoruz. Yine oda sıcaklığında kapağını tam kapatmadan ışık almayan fırın ya da dolapta mayalamaya bırakıyoruz.
24 saat sonra yoğurda göre daha sıvı kıvamlı kefiri elde ediyoruz. Elde ettiğimiz kefiri süzgeç yardımı ile süzüyoruz. Mayalarımızı suyun içine alıp dolaba koyuyoruz.
Süzme sonrası elde ettiğimiz kefirimiz içmeye hazır oluyor. Ben her gün 350 ml. kefir içerek, hem metabolizmamın düzenlendiğine hem de bağışıklığımın güçlendiğine şahit oldum. Çoğu zaman ayran yerine de tüketiyorum. İçine keten tohumu ya da çörek otuyla da lezzetine bayılıyorum. Sizlere de tavsiye ediyorum. Daha az ekşi sevenler 12 saat, daha ekşi sevenler 36 saate kadar mayalayabilirler.
Kefir Nedir?
Keçi veya inek sütünden özel bir maya mantarıyla
yapılan, tadı ayrana benzeyen, ekşimsi bir içecek olan kefir, kuzey Kafkasya
kökenli bir fermente süt ürünüdür. Rusça da “keyif veren” anlamına gelen kefir,
birçok hastalığın tedavisinde kullanılır ve içerisinde yüksek derecede B12
vitamini, kalsiyum, magnezyum, K2 vitamini, biotin, folik asit, enzimler ve
probiyotik bulundurur.
Kefirin Faydaları Nelerdir?
Evde yapılan kefirde 77 adet yararlı probiyotik
bulunduğunu bilinmektedir. Mucizevi içecek kefirin, ev yoğurdu ile
karıştırılarak da içilebileceği gibi, yayla çorbası veya cacık yapımında da
kefir kullanılması öneriliyor. Sık sık tüketilmesi tavsiye edilen kefirin
faydaları saymakla bitmiyor;
·
Sindirim sistemini düzenler.
·
Damar sertliğini ve kas kasılmalarını önler.
·
Sinir sistemini güçlendirir.
·
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
·
Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci artırır.
·
Bağırsakları çalıştırır.
·
Kronik yorgunluğu giderir.
·
Stresi azaltır, sakinleştirir.
·
Kolesterolü düşürür.
·
Sinirsel depresyonu ortadan kaldırır.
·
Yüksek tansiyonu düzenler ve dengeler.
·
Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler.
·
Karaciğer rahatsızlıklarını iyileştirir.
·
Kansızlığı önler.
·
Kan bozukluğunu giderir.
·
Tırnakların sağlıklı kalmasını sağlar.
·
Cildi güzelleştirir ve parlaklık verir.
·
Egzama ve benzeri deri hastalıklarına iyi gelir.
·
Yara ve yanıkların hızla iyileşmesini sağlar.
·
İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder.
·
Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir.
·
Safra kesesi ve böbrek hastalıklarına iyi gelir.
·
Sağlıklı bir beslenme için önemlidir.
·
Kilo kontrolüne yardımcı olur.
·
Kemiklerin, dokuların ve kasların gelişimini olumlu
etkiler.
·
Vücudun gelişmesi için gerekli olan vitamin, mineral
ve protein desteğini sağlar.
·
Aşırı çikolata, şeker ve sakız tüketen çocukların
sağlık risklerini azaltır.
·
Diş çürüklerini önler.
·
Şekerin özümlenmesini sağlar ve şekeri enerjiye
dönüştürür.
·
İştah açıcıdır.
·
Beslenmeye güçlü destek oluşturur.
·
Asabi hastalıklarda rahatlatıcı görevi görür.
·
Vücudumuz için büyük önemi olan fosfor mineralini
içerir.
·
Kabızlığa karşı etkilidir.
·
Görme yetisini güçlendirir.
·
Kesiklerin ve yaraların hızla iyileşmesini sağlar.
·
Zeka gelişimine önemli katkı ve zihinsel aktiflik
sağlar.
·
Astım ve alerjiye karşı direnç oluşturur.
·
Sağlıklı bağırsak florasını destekler.
·
Çocukların büyümesinde doğal koruma ve güvenli
beslenme sağlar.
·
Böbrek taşı rahatsızlıklarını giderir.
·
Vücudu ağır metal, tuz ve alkol gibi maddelerden temizler.
·
Kanser hücrelerinin büyümesini engeller.
·
Ülser rahatsızlığına iyi gelir.
·
Vücut fonksiyonlarını düzene sokar.
·
Gastrit tedavisinde kullanılır.
·
Mantara iyi gelir.
·
Yüksek tansiyonu düşürmede etkilidir.
·
Kan damarlarını temizler
·
Kalp rahatsızlıklarını giderir.
·
Kolon kanserini önler.
·
Pankreas sorunlarına karşı direnç sağlar.
·
Vücut direncini artırır.
·
Diş hastalıklarının şikayetlerini gidermeye
yardımcıdır.
·
Karaciğer hastalıklarına iyi gelir.
·
Safra kesesi taşlarının dökülmesini sağlar.
·
Tümör büyümesini önler.
·
Metabolizmayı çalıştırır.
·
Kilo vermeye katkı sağlar.
·
Saçı canlandırır.
·
Akne ve sivilcelere iyi gelir.
·
Vücutta oluşan bakterileri korur.
·
Yaşlanma etkilerini geciktirir ve genç kalmaya yardım
eder.
·
Diş eti hastalıklarını tedavi eder.
·
Yağ asidi seviyesini düşürür.
·
Folik asit üretimine yardımcıdır.
·
Bağırsak hareketlerini düzenler.
·
Şişkinliği azaltır.
·
Boğazda oluşan iltihapları giderir giderir.
·
Enflamatuvar hastalıklara karşı etkilidir.
·
Alerjiye iyi gelir.
·
Sindirim sisteminde bulunan mikrofloranın korunmasını
sağlar.
·
Dikkat eksikliğini giderir.
·
Uyku sorununa iyi gelir.
·
Migrene iyi gelir.
·
Depresyon sürecinde kullanılır.
·
Mide gazını azaltır.
·
Kırışıklıkları azaltır, cilde gerginlik kazandırır.
·
Gut haslığını tedavi edici özelliği vardır.
·
Romatizmal rahatsızlıklara iyi gelir.
·
Vücudu tonksinlerden arındırır.
·
Huzursuz bağırsak sendromuna iyi gelir.
·
Ağız kokusunu iyileştirmeye yardımcıdır.
·
Regl döneminde oluşan mide kramplarına iyi gelir.
·
B3, B6 ve vitaminlerinin üretimine yardımcı olur.
·
Protein alımını ve sindirimini sağlar.
·
Beynin nöro-foksiyonlarını geliştirir.
·
Bronşite iyi gelir.
·
Cinsel isteği arttırıcı etkisi vardır.
·
Soğuk algınlığına iyi gelir.
·
Kansızlığa iyi gelir.
·
Genç kalmayı ve uzun yaşamayı sağlar.
·
Enerji verir.
·
Antibiyotik kullanımını destekler.
·
Vücuttaki iyi bakterileri korur.
·
Şişkinliği azaltır.
·
İshale iyi gelir.
·
A, C vitaminleri ve kalsiyum bakımından
zengindir.
·
İyileşme sürecini hızlandırır.
·
İlaçların yan etkilerini azaltır.
Kefirin Zararlı Olabileceği Durumlar
Nelerdir?
Faydaları saymakla bitmeyen kefirin aşırı tüketiminin
zarar verici etkisi olduğu durumlar da söz konusu olabilir. Bu tür durumlarda,
kefiri mutlaka doktorunuza danışarak tüketmelisiniz.
·
Çok nadiren de görülse, kefir, bağırsak, mide
krampları ve kabızlığa yol açabilmektedir.
·
Kefir, AIDS ve benzeri türde bağışıklık
hastalıklarından muzdarip kişiler için de zararlı olabilir. Bu tip hastalıklar
genelde zayıf bağışıklık sistemlerinde ortaya çıkabildiği üzere, kefir, aktif
büyüyen bakteri ve maya içerir, bu yüzden de maya ve bakterilerin, bağışıklık
sistemi zayıf olan kişilerde farklı enfeksiyonlara yol açabildiği
bilinmektedir.
·
Hamile veya emziren kadınların tüketmemesi
tavsiye edilmektedir.
·
Şeker hastalarının tüketmemesi gerekmektedir.
·
1 yaşını doldurmamış bebeklere verilmemesi
gerekmektedir.
YENİ PAYLAŞIMLARLA GÖRÜŞMEK ÜZERE...
SEVGİLER...
ben de yapsam çok iyi olucak bilgiler harikaydı
YanıtlaSilKesinlikle tavsiye ederim. Dünya sağlık örgütü'nün de mucize besinler listesinde Kefir var diye biliyorum. zencefil ve zerdeçalla da tüketiyorum. meyveli yoğurt yapanlar da var kefir ile...
SilŞu an kefirimi içerken bu yazıya denk gelmem hoş bir tesadüf oldu. :)
YanıtlaSilÇok faydasını gördüm ben de, her gün mutlaka bir bardak içiyorum. Yaz aylarında da serinleten güzel bir alternatif içecek oluyor. Kaleminize sağlık.
Kesinlikle harika bir içecek...size katılıyorum...
SilBU KADAR FAYDALARI OLABİLECEĞİNE İNANAMIYORUM. TAM BİR MUCİZE GIDA İMİŞ KEFİR. BÖYLE GÜZEL PAYLAŞIMLAR İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER EMİNE HANIM. BLOGUNUZDA GEZİNMEK BENİ ÇOK MUTLU ETMEKTEDİR. ÇOK TEŞEKKÜRLER.:)
YanıtlaSilKefir Dünya Sağlık örgütü tarafından da önerilen bir besin. Tamamı olmasa bile etkilerinden bir çoğunu gördüğümü söylemek isterim. Her gün 1 bardak tüketmeye başladığımdan beri üst solunum yolu ve gribal enfeksiyonlarda azalma yaşadım. Engel bie sağlık durumunuz yoksa tavsiye ederim...
SilNe kadar çok şeye faydası varmış.
YanıtlaSilKesinlikle.. Araştırırken ben de yeni faydalarına rastladım...
Sil