19 Kasım 2010 Cuma

KİTAP MİMİ

Mimlendim, Sevgili  Filiz  bana çok güzel bir mim yollamış.Konusu şöyle:


Kitaplığınızın karşısına geçin.Gözlerinizi kapatın.Derin bir nefes alın.Elinizi kitapların üzerinde gezdirin ve birini seçin.Şimdi gözlerinizi açın.Bir kitap seçmiş durumdasınız.O kitabı satın aldığınız, ya da hediye gelmiş de olabilir, anı hatırlamaya çalışın.İlk kez okuduğunuzda neler düşünmüştünüz, hatırlayın.Şimdi sayfaları şöyle hızlıca bir dolanın ki, kitabın kokusu burnunuza gelsin.Evet, ne güzel bir koku bu!55.sayfayı bulun.Sayfayı tekrar okuyun.Sayfadan bir paragraf seçin ve mim konusu olarak bunu blogunuza yazın.Daha sonra siz de 3 arkadaşınıza cevaplaması için gönderin.

Ben kitaplarımı koyduğum dolabın önüne geldiğimde gözüme üniversite yıllarımda çok satanlar listesini uzunca bir süre meşgul eden bir kitabın bana göz kırptığını hissettim... Ann Chamberlin tarafından yazılan ve İnkılap yayınevi tarafından yayınlanan kitap, 3 ciltten oluşuyor; SAFİYE SULTAN...


Kitap 16. yy. Osmanlısında geçiyor, İtalyan bir asilzadenin kızı Sofia'nın nasıl Safiye Sultan olduğunu çarpıcı bir dille anlatıyor. Kitap, tarihe bir de bir hadımın gözünden bakmak isteyenler için biçilmiş kaftan... Neden bir hadım sorusunun cevabını yazar şöyle veriyor: "O dönemde hem kadın hem de erkeklerin dünyasına aynı anda ve rahatça gözlemleyebilecek kişiler hadımlardı" 

Kitabın 1. cildini elime alıyorum. Alt başlığı "HADIM EDİLMİŞ BİR AŞK" ve kitabın 55.sayfasından bir paragrafta şunlar yazıyor:

"Ve göz önünde alabildiğine uzanıp, gidiyordu yaşam, böylesi bir azizden kaynaklanmış olan yaşam...Meydanda şafak vakti idam edilmiş iki suçlunun sallandığı dar ağacının hemen önünden yanlarında küçük çocuklarla geçen dadılar...Dilenci ailelerin arasında dolanan bir kadın küfrü bastı. Sergiledikleri ölülerini gömebilmek için gereken parayı sadakadan uman, sıran sıran oturmuş dilenciler. Ceset, en yardım sever insanın bile yaklaşamayacağı iğrençlikte, leş gibi kokana dek bu işi sürdürecekeleri kesin."

Ben de bu kitap mimini kabul ederlerse, sevgili Belgin'e, Zeliha'ya ve Asortik Krep 'e gönderiyorum...

8 yorum :

  1. Kitabın bu bölümü ne kadar iç burkucuymuş. Ben hemen senin güzel el emeklerini gezip biraz rahatlayayım. Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. haklısın sevgili sarkaç.. romanın üç cildinde de iç burkucu pek çok sahne var ne yazık ki... ama bir o kadar da gerçekle örülü roman..

    YanıtlaSil
  3. yi pazarlar canım, öncelikle geçmiş bayramını kutluyorum.

    Evde ki tadilatlar bayram telaşı derken biraz gecikmiş kutlamayla merhaba demek istedim. Sizleri epey dir ziyaret edemedim, bundan sonra da kayınvalide olma, söz nişan telaşımız var, arada ihmalkarlığım olursa şimdiden affola diyorum. Sevgiyle sağlıcakla kalın, güzel günler güzel bloglar sizinle olsun:)

    YanıtlaSil
  4. Canım çok teşekkür ediyorum,etmezmiyim,hemde seve seve,coşkuyla :)Kitabın konusu da çok ilgimi çekti,elimdekiler bitince bakıcam inşallah..
    İnan 9 gündür ilk defa giriyorum nete ve ilk sana yazıyorum :) hemen koştum geldim,mimi almak için :) inşallah önümüzdeki günlerde yazıcam..Ayrıca geçmiş bayramını tekrar kutluyorum..
    Rabbim,gönlünde hergün bayramlar yaşatsın inşallah..
    Özlemişim ben buraları ya :)
    Çok öpüyorum arkadaşım,gönül dolusu sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  5. mim ceb-vabın için teşekkür ederim canım,yabancı yazarların Osmanlıya karşı yanlı olduklarına inandığım için bu kitapları okumamıştım daha önce,ama artık farklı yazarları okuma konusunda eskisi kadar tutucu değilim sanırım..en kısa zamanda okumak isterim..

    YanıtlaSil
  6. sevgili filiz, ben bu kitabı üniversite yıllarında okumuştum ve çok etkilenmiştim. sanırım tekrar okuyacağım..kitabı sayende hatırlamış oldum teşekkürler..

    YanıtlaSil
  7. sevgili hobi box zaman zaman hepimizin dünya telaşı içinde önceliklerimiz değişiyor. aramıza tekrar dönmenize sevindim, hoş geldin.. bu arada hayırlı olsun Allah tamamına erdirsin...

    YanıtlaSil
  8. hoş geldin sevgili zeliha, her zaman beklerim... sevgiler..

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için vakit harcadığınız için Teşekkürler...

Yorumlarınız benim için değerlidir.ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN..SEVGİLER...

Yorumunuz blog sahibininin onayından sonra görülecektir.