19 Temmuz 2011 Salı

PUSLU KITALAR ATLASI VE MUTLU PEMBE MENEKŞE...


MERHABALAR Sevgili Blog Arkadaşlarım;....

Bu yazımda sizlere 3 defa okuduğum dili, anlatımı, konusu ile çok ilginç bulduğum bir kitaptan bahsedeceğim... Tanıtacağım kitap İhsan Oktay Anar'ın ilk yazdığı kitabı

"PUSLU KITALAR ATLASI "


Kitap, ustaca kaleme alınmış olup hiç alışık olunmayan bir dille hazırlanmıştır. Kitabın bu özelliğine akıcılık özelliği de eklenince son derece sürükleyici bir kitap olmuş doğrusu... Bunun yanında romanda olayların geçtiği zamana ve mekana bağlı olarak Osmanlıca ve eski Türkçe kelimelerin, argo, hatta bilimsel terimlerin kullanılması da bence kitabı bir hayli ilginç kılmış. Romanda geçen isimler yazarın ifadesine göre doğu efsanelerinden veya hikayelerinden alınmıştır.



Kitabın bence en güçlü yanı, romanda yer alan Uzun İhsan Efendi, Bünyamin, Arap İhsan, Büyük Efendi, Hınzıryedi.. gibi  ana karakterlerin yanında yan karakterlerin de dış görüntülerinden yaşantılarına kadar pek çok ayrıntıya yer verilmesi, karaktelerin çok iyi dillendirilmesidir.....


Bu romandaki Uzun İhsan Efendi aslında yazarın ta kendisi yani İhsan Oktay Anar'dır. Bu isim ona boyunun çok uzun olmasından verilmiştir. Hiç bir mesleği yoktur. Kimseden para almaz ve kesesinden ne kadar harcarsa harcasın kesesi hep altınla doludur. Dünyayı rüyalarıyla keşfetmeye çalışan bu adamın daha sonradan Yeniçeriler tarafından gözleri oyulup kulakları ve burnu kesilir, dilendirilmek üzere Hınzıryedi'ye satılır. 



Yeniçeriler kapıyı zorlarken, Uzun İhsan Efendi hala malum konuyu düşünüyor, fakat işin içinden bir türlü çıkamıyordu... "Rendekar doğru mu söylüyor? Düşünüyorum, öyleyse varım. Oldukça makul. Fakat bundan tam ersi bir sonuç, varolmadığım, bir düş olduğum sonucu da çıkar. Düşünen bir adamı düşünüyorum. Düşündüğümü bildiğim için, düşlediğim için, düşlediğim bu adamın da varolduğunu biliyorum. Böylece, o da benim kadar gerçek oluyor. Bundan sonrası çok daha hüzünlü bir sonuca varıyor. Düşündüğünü düşündüğüm bu adamın, beni düşlediğini düşlüyorum. Öyleyse gerçek olan biri beni düşlüyor. O gerçek, ben ise bir düş oluyorum." Kapı kırıldığında Uzun İhsan Efendi kitabı kapadı. Az sonra başına geleceklere aldırmadan kafasından şunları gerirdi: "Dünya bir düştür. Evet, dünya... Ah! Evet, dünya bir masaldır." (Kitabın Arka Kapağında Yer Alan bölüm..)
(Bu Kısımda bahsi geçen "RENDEKAR" aslında Descartes'tir.)


Aslında kitap ve yazar hakkında söylenecek o kadar çok şey var ki.. Sonuç olarak okunmasını tavsiye edecebileceğim  beni çok etkileyen güzel bir roman....

 Romanı okuyanlar ya da okumayı düşünenler varsa düşüncelerini benimle paylaşırsanız çok sevinirim Sevgili Dostlar....

Bu arada eylül ayında yaprak olarak ekmiş olduğum menekşem köklendi ve büyüyürek ilk çiçeklerini verdi, mor menekşe mahsun olunca, pembe menekşe "MUTLU" olur, gibi geldi bana.. Siz ne dersiniz.?

SEVGİLER...

11 yorum :

  1. Merak ettim romanı,kısa zamanda temin etmeli.
    Menekşeye de maşallah:)

    YanıtlaSil
  2. Menekşen çok güzel çiçeklenmiş çok hoş görünüyor, kitab yazdığın kadarıyla okunas bir kitapmış inşaAllah rastgelirde bir yerde alır bende okurum..Bu arada bakıyorumda bloglardan bir benim blogumu takip etmiyorsun, banada beklerim buyur gel canım benim sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. gerçekten çok güzel ve farklı dili ile ilgi çekici bir roman.. almanızı ve okumanızı şidettle tavsiye ederim sevgili papatya prenses...her zaman bekklerim..

    YanıtlaSil
  4. ben aslında bloguna sık sık geliyorum sevgili marifetane.. ancak izlemediğimin farkında değildim.. bazen de izlemek üzere ziyaret ettiğim bir çok blogdan izle butonu aktif olmadığı için izleyemiyorum...kusuruma bakma lütfen.. ziyaretlerin ve yorumların benim için çok kıymetli...her zaman beklerim..

    YanıtlaSil
  5. İhsan Oktay Anar'la bu kitabıyla yeni tanıştım, ancak bundan sonra bu kitabını da diğerlerini de sık sık okuyacağım, dilini ve karakterlere verdiği canlılığı çok sevdim :)

    YanıtlaSil
  6. grеаt points altοgethеr, you
    just gaineԁ a brand nеw reаder. What may you гecommend аbοut youг
    ρut up that you simply madе some days in the past?
    Anу sure?

    my page - Http://Www.Loydtuerk.Com

    YanıtlaSil
  7. I am truly delighted to glаncе at this blοg
    posts which сontains tons of uѕeful fаcts, thanks foг pгοviding these stаtistics.


    My webѕite - SEOPressor
    Also see my webpage > http://www.loydtuerk.com/seopressor-v5-best-onpage-seo-wordpress-plugin-360

    YanıtlaSil
  8. Grеat рoѕt! We wіll be linking to thiѕ greаt article on ouг wеbsite.
    Keеp uр the great wrіting.

    Look аt mу ωeblog old antique wedding rings

    YanıtlaSil
  9. It's very easy to find out any matter on net as compared to books, as I found this paragraph at this website.

    my blog - seopressor version5

    YanıtlaSil
  10. Excellent pieces. Keep wгiting such kind of informatiοn on уοur page.
    Im really impresѕed by your site.
    Hellο there, You have donе an incredible job.
    I'll certainly digg it and in my opinion suggest to my friends. I'm surе thеy
    ωill be benefited fгom this website.

    Here is my homepage: SEOPressor V5 review

    YanıtlaSil
  11. І сoulԁ not rеfгain frοm commenting.
    Peгfеctly wгitten!

    Fеel fгee to surf to my blog: Seopressor version5

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için vakit harcadığınız için Teşekkürler...

Yorumlarınız benim için değerlidir.ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN..SEVGİLER...

Yorumunuz blog sahibininin onayından sonra görülecektir.