16 Ekim 2011 Pazar

İSTİRİDYE ÖRNEĞİ

MERHABALAR SEVGİLİ DOSTLAR;

Gri bulutlarla kaplı gökyüzünün hüküm sürdüğü soğuk bir günden hepinize Merhabalar;  


Daha önce ördüğüm ve sizlerle paylaştığım PEMBE PANÇO VE SAZ ARKADAŞLARI'nda kullandığım İstiridye modelinin yapılışını  paylaşmayı uzun zamandır istiyordum. Ancak şimdi vakit bulabiliyorum.. Rica eden arkadaşlarımı beklettiğim için özür diliyor ve başlıyorum örneği ayrıntıları ve püf noktaları ile anlatmaya...  


Örneği anlatırken daha görünebilir olması için beyaz rengi seçtim. Ve Haroşa ile başladım. 


Örneği yapmak için 41 ilmek atıyorum.. 16 ilmek (iki adet ) örneğim için, 1 ilmek iki örnek arasındaki üçgeni oluşturmak için ve 4'er ilmek örneğin yanları için.. Örneğin yapılışı bu sayılar üzerinden anlatılacak.. 


Haroşa üzerine örneği yerleştirmeye başladım. 
1. Sıra: 4 ters, 1 boş al, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 1 boş al, 1 düz, 1 boş al, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 1 boş al 4 düz. ( renkli kısımlar örneği göstermektedir.) 

2. Sıra: 1. sıradaki ilmeklerden düzler düz, tersler ters örülür. Boş ilmekler de yan ve orta bölümdeki üçgenlere eklenir. (Boş aldığımız ilmeklerin eksiltmeleri ileriki sıralarda yapılacak. )


3. Sıra: 5 ters, 1 boş al, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 1 boş al, 3 düz, 1 boş al, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 1 boş al 5 düz. 

4. Sıra: 3. sıradaki ilmeklerden düzler düz, tersler ters örülür. Boş ilmekler de yan ve orta bölümdeki üçgenlere eklenir.  

5. Sıra: 6 ters, 1 boş al, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 1 boş al, 5 düz, 1 boş al, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 1 boş al 6 düz. 

6. Sıra: 3. sıradaki ilmeklerden düzler düz, tersler ters örülür. Boş ilmekler de yan ve orta bölümdeki üçgenlere eklenir.  



7. Sıra: 7 ters, 1 boş al, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 1 boş al, 7 düz, 1 boş al, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 1 boş al 7 düz. 

8. Sıra: Bu Sırada eksiltmelere başlanır. Daha önceki sıralarda düz ördüğümüz 2 ilmeği 1 ilmeğe düşürüyoruz.
8 düz,  1 ters, 2 birlikte ör,  1 ters, 2 birlikte ör,1 ters, 2 birlikte ör, 1 ters, 2 birlikte ör, 1 ters, 2 birlikte ör, 1 ters, 9 düz, 1 ters, 2 birlikte ör,  1 ters, 2 birlikte ör,1 ters, 2 birlikte ör, 1 ters, 2 birlikte ör, 1 ters, 2 birlikte ör, 1 ters, 8 düz.   



9. Sıra: 8 ters, 1 boş al, 3 birlikte ör, 1 ters, 1 düz, 1 ters, 1 düz, 1 ters, 3 birlikte ör, 1 boşal, 9 düz, 1 boş al,      3 birlikte ör, 1 ters, 1 düz, 1 ters, 1 düz, 1 ters, 3 birlikte ör,  1 boş al, 8 ters. 

10. Sıra:  Bu sırada ilmekleri olduğu gibi örülür. 



11. Sıra: 9 ters, 1 boş al, 2 birlikte ör, 1 düz, 1 ters, 1 düz, 2 birlikte ör, 1 boşal, 11 düz, 1 boş al, 2 birlikte ör, 1 düz, 1 ters, 1 düz, 2 birlikte ör,  1 boş al, 9 ters. 



Bu sırada mavi ile gösterilen ilmekler fotoğraftaki gibi önde bırakılır. Bu iki ilmek birlikte örülür ve içinden çıkardığımız ilmeği tığ yardımı ile fıstık yapıyoruz. Fıstığın içinden çıkardığımız tek ilmeği şişe takarak örgümüze devam ediyoruz. Bu arada iki düz ilmek teke düşmüş oluyor. 


Fıstığımızı örgümüzü yaparken yapmış oluyoruz böylece..


12. Sıra: 10 düz, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 13 düz,  1 düz, 2 ters, 1 düz, 10 ters.  1 düz, 2 ters, 1 düz,'lik kısım yeni örneğimizi kurarken ortada yer alacak. 


2. örnek..
1. Sıra: 4 ters, 1 boş al, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 1 boş al, 1 düz, 1 boş al, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 2 ters, 1 düz, 1 boş al 4 düz. ( mavi renkli kısımlar bir önceki örnekten kalan ilmekleri göstermektedir. Önceki örnekten kalan 4 ilmek göz önünde bulundurularak 2. örnek kurulur. ) 



Örneğimizin yapılışı kısaca bu şekilde... Örneğimiz boyunca aşağıdan yukarıya 6 ajur yapılıyor. 4. ajura kadar ilmeklerimiz sürekli arttırılıyor. 4. Ajurun yapıldığı sıranın ters sırasında (8. sırada eksiltme) başlıyor. Yapılan fıstıklar ve ilmeklerin eksiltilmeden arttırılmasından dolayı normalden daha fazla ip kullanılmasına sebep oluyor.  

Ancak örneğimiz özellikle bebek kıyafetlerinde son derece güzel görünüyor bence..

Yapılışını merak eden arkadaşlara umarım yardımı olur.. 

Güzel bir hafta geçirmeniz dileğiyle...

SEVGİLER...

21 yorum :

  1. Oh, so schöööööön!!!!
    Grüße Crissi

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık.çok emek vermişsiniz.anlatım süper...
    sevğiler....

    YanıtlaSil
  3. Ne guzel bir ornek canim cok begendim iznin olursa bende ornegini istiyorum ,ellerine emegine saglik pancosu sapkasi harika olmus iyi gunlerde kullanasin kizin,,,Ben bebek ortusu de cok guzel olur .

    YanıtlaSil
  4. Eline, emeğine sağlık, ne güzel örüp anlatmışsın. Bu ismi kim verdiyse çok iyi bulmuş, istiridyenin içindeki inci gibi görünüyor:)

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık çok güzelde bir açıklama olmuş harikasın teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. harika bir örnek ve süper bir anlatım Emine'cim,eline diline sağlık..sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. çok zor görünüyor eline sağlık canım...Biz hastanedeydik bu hafta.Yağmurun nefes sorunu vardı yatırdılar.Gelemedim ziyaretinize.
    Gelecek hafta da fizik tedavimiz başlıyor hayırlısıyla...Kızlarımız sağlıklarına kavuşuyor çok mutluyum.

    YanıtlaSil
  8. çok güzel bir örnek detaylı bir anlatım olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  9. emeğine sağlık canımcım çkk güzel açıklamışsın kızınız sağlıcakla giyinsin.

    YanıtlaSil
  10. beğendiğine çok sevindim sevgili criss...her zaman beklerim..

    YanıtlaSil
  11. beğendiğine çok sevindim sevgili halime.. adsız bir yorumun isteği üzerine yola çıktım.. inşallah yapmak isteyen herkese yardımcı olabilirim..

    YanıtlaSil
  12. bence de bebek örtüsü süper olur sevgili yaseminlerim.. nasıl bir çalışma ortaya çıkacağını çok merak ediyorum.. kıbrısa sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. beğendiğine sevindim sevgili elif'in terazisi... ismi ben verdim.. görünütüsü bana istiridye içindeki inciyi hatırlattı o yüzden bu ismi verdim.. farklı bir ismi varsa da bilmiyorum... ama ben genelde örneklere kendime özgü isimler vermeyi tercih ederim..

    YanıtlaSil
  14. beğendiğinize sevindim sevgili örgü çantam.. elimden geldiğince faydalı olmaya çalıştım.... inşallah işe yarar..

    YanıtlaSil
  15. güzel yorumuna teşekkürler sevgili Filiz.. elimden geldiğince paylaşımlarımla faydalı olmaya çalışıyorum... sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. geçmiş olsun sevgili asosh.. inşallah çabucak atlatır sevgili yağmur.. fizik tedavide de evde fizyoterapistin öğrettiği hareketleri evde de tekrar edersen inşallah sevgili yağmur hızla iyileşir.. Bu uzun ve sabır isteyen süreçten inşallah alnımızın akıyla çıkarız.. sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. beğendiğine sevindim..hoş geldin sevgili canan..

    YanıtlaSil
  18. teşekkürler sevgili yurdagül.. beğendiğine sevindim..

    YanıtlaSil
  19. ellerine sağlık ne kadar güzel anlatmışsın sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Pek güzel bir model,açıklamalar da çok iyi olmuş.Güzel güneşli günler dileğiyle.:))

    YanıtlaSil
  21. ellerinize sağlık harika bir model ve açıklama tatlı prensesinizde güle güle sağlıcakla giyinsin inşş

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için vakit harcadığınız için Teşekkürler...

Yorumlarınız benim için değerlidir.ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN..SEVGİLER...

Yorumunuz blog sahibininin onayından sonra görülecektir.