11 Mayıs 2011 Çarşamba

SANDY TOLAN , LİMON AĞACI VE 100. YAZIM...

“ Bu kitapta tasvir edilen ev gerçek bir yerdir ve bahçesindeki li­mon ağacı da gerçek bir ağaçtır. Eğer Batı Kudüs terminalinden bir otobüse binip, batıya, Akdeniz’e doğru, tepeleri çıkıp inerse­niz ve bir zamanlar Filistin olarak bilinen ancak şimdi İsrail’in bir eyaleti olan, telaş içinde koşuşturan insanlarla dolu sanayi şehrine gelene kadar iki şeritli yolu takip ederseniz, bu yeri kendi gözlerinizle görebilirsiniz. Otobüsten indikten sonra, Herzl Bul­varı adıyla bilinen kalabalık ana caddeden aşağı yürümelisiniz, manavları, kebap tezgâhlarını ve kıymetsiz eşyaların ve ucuz el­biselerin satıldığı mağazayı geçin ve sola dönerek Klausner adıy­la anılan caddeye girin. İşte burada, bir sonraki köşede harap benzin istasyonunu ve caddenin karşı tarafında sütun gibi dikil­miş çiti, bahçesinde uzun bir palmiye ve krem renkli taşları olan gösterişsiz bir ev gözünüze ilişir.
İşte burası dersiniz kendinize. İşte iki tarihi bünyesinde ba­rındıran ev. Bahçesinde limon ağacı olan ev.” 

Limon Ağacı romanından



1967 yılının yaz aylarında, Altı Gün Savaşı’ndan uzak olmayan bir tarihte, genç bir Filistinli adam ve iki arkadaşı İsrail’in Ramla kasabasına giderler. Onlar kuzendir ve yaklaşık yirmi yıl önce ailelerinin terk etmek zorunda kaldığı, çocukluklarının geçtiği evi görmek isterler. Bir kuzenin yüzüne kapı kapanır, diğerinin ailesinin evi okula dönüştürülmüştür fakat öbür kuzen olan Bashir, kendisini içeri davet eden Dalia tarafından karşılanır.
Bir Arap ve bir Yahudi ailesinin ilişkilerinin başlangıç noktası budur. Bashir babasının dikmiş olduğu limon ağacında bir sahipsizlik ve işgal duyguları içinde olur. 1948 yılında küçük bir çocuk iken Bulgaristan’dan kaçak olarak gelmiş olan Dalia Soykırım tarafından yok edilen bir umut ışığı görür. Onlar kaçınılmaz olarak kendi yazgılarını yaşamışlardır ve bu İsrail-Filistin tarihinin bir küçükevrenini oluşturmaktadır.
İki genç insanın başlattığı diyalog bölgenin barış umudunu ortaya koymaktadır. Limon ağacı simgesel olarak bölgede huzurun mümkün olduğunu anlatmaktadır.
Olağanüstü bir öykü ve kurgusal olmayan bir anlatıma sahip olarak sizi saracak.
—Sunday Times





Bir Arap, Bir Yahudi ve Ortadoğu’nun Kalbi
Dalia ve Beşhir’in muhteşem öyküsü
“Bu büyüleyici kitap bir ülkede bitip tükenmeyen merhamet, ıstırap ve umudun resim gibi dokunmuş halidir. Bugüne kadar dünyada en acımasızca tartışılan ve en yoğun irdelenen İsrail-Filistin anlaşmazlığının insani boyutlarını çok az kitap bu kadar dürüst ve detaylı bir şekilde ortaya koymuştur. Bu acı verecek kadar güzel öykü, kitap bittikten sonra bile insanın aklında kalmaya devam ediyor.”
—ELİF ŞAFAK, Yakın Doğu Araştırmaları Profesörü, Arizona Üniversitesi












Limon Ağacı konusu ve içeriği bakımından hassas bir konuyu işliyor...Konunun hassasiyeti ve konu işlenirken yer verilen ayrıntılar, kitabı okurken beni yorsa da tamamlamayı başardım.Ancak kitabı özetlemeyi başaramadığımdan kitabın arka kapağından ve içinden alıntılar yaptım.... 



Bu arada blog yazılarımda 100'e ulaşmanın keyfini yaşıyorum... Blog yazılarıma başladığımdan beri beni yalnız bırakmayan tüm blog dostlarıma teşekkür ederim... Blogumunda bundan sonra daha sıklıkla yer almasını istediğiniz konularla ilgili beni yorumsuz bırakmazsanız sevinirim... 



sevgiler.... 


NOT: YAZI BİZZAT, ÇEKMİŞ OLDUĞUM FOTOĞRAFLARIN BİLİNMEYEN BİR SEBEPTEN ZARAR GÖRMESİNDEN DOLAYI YENİDEN DÜZENLENMİŞTİR. 


100 (GÖRSEL ALINTIDIR.) 

6 yorum :

  1. dalya dediniz yani:)) nice yazılarda birlite olmak dileği ile...

    YanıtlaSil
  2. 1000.yide birlikte kutlarız inş. sevgiler canım

    YanıtlaSil
  3. daha nice yüzüncü yazılarını yaz inşallah...çok saçma bir ifade şekli oldu ama sen anladın demi:)

    YanıtlaSil
  4. Daha nice yazılara canım.zevkle takip ettiğim blogunda 1000. yaıznıda görmek dileğiyle sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. yaptığınız güzel yorumlarla beni desteklediğiniz için teşekkür ederim... her zaman beklerim sevgili dostlar...

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için vakit harcadığınız için Teşekkürler...

Yorumlarınız benim için değerlidir.ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN..SEVGİLER...

Yorumunuz blog sahibininin onayından sonra görülecektir.