30 Temmuz 2011 Cumartesi

KUMRAL ADA & MAVİ TUNA

MERHABALAR;

Bu kitabı alalı yaklaşık 5 yıl olouyor. Ama ne yazık ki, ne zaman okumaya başlasam kitaba bir türlü ısınamadım.. Okuma çalışmaların 10 sayfadan ileri gidemedi... Sonunda kitabı okuyup bitirmeyi başardım ve kitabı okumadığım için ne çok şey kaybettiğimi anladım...

Son derece sıcak ve güzel bir hikaye KUMRAL ADA &MAVİ TUNA... Ve. .bir o kadar da iç burkucu..

Kitapta bir sahne var ki.. Aras'ın ölüm sahnesi... Zaten hassas olduğum bir dönem.. Beni uzunca bir süre ağlattı.. Gelelim kitabımızı tanıtmaya....


İşte kitapten önemli bir sahne.. (ADA VE TUNA'NIN TANIŞMA SAHNESİ)



"Onu ilk kez gördüğümde yaşantımda çok önemli bir yer tutacağını sezmiştim. Bu tıpkı,bir filmin daha ilk karesinden bütününü kavramak,sonunu tahmin etmek gibi bir duyguydu. Onu ilk gördüğümde bundan böyle artık benim için çok önemli olacağını sezmiş ve ürkmüştüm. O andan başlayarak yaşantım değişecek,artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı.  Bunu nasıl güçlü hissettiğimi ve sarsıldığımı iyi hatırlıyorum.fakat elimden gelen hiçbir şey yoktu. Çünkü güçlü bir çekim alanının etkisine girmiş,büyülenmiştim.bütünüyle tuhaf olarak tanımlanacak bir zevkle bu albeniye kapılmıştım tamamen kendi isteğimle ve tamamen "ben" oluşumla ilgili olarak."

(KUMRAL ADA & MAVİ TUNA'dan)


KİTABIMIZIN KISACA ÖZETİ DE ŞÖYLE :
Tuna, Kuzguncuk'ta doğup büyüyen, ailesinin küçük çocuğudur. Daima abisi Aras'ın gölgesinde kaldığını düşünür, fakat bunu kimseye belli etmez. Abisi akıllı, zeki, yetenekli ve çok yakışıklıdır; kendisi ise daima ondan eksiktir.
Tuna ve Aras'ın babaları kendi halinde bir terzi, anneleri ise ev hanımıdır. Annesinin hayatı büyük artistlerin hayranlıklarıyla geçmiştir. Birgün mahallelerine ünlü sinema oyuncuları Süreyya Mercan ve Pervin Gökay'ın taşınması ile tüm hayatları değişir.
Bu çiftin küçük bir kızı vardır. Adı Ada. Tuna onunla küçük bir taş sayesinde tanışır ve o taşı ömrü boyunca yanında taşır. Ada, Tuna'ya göre çok güzel bir kızdır ve de çok çok kumraldır. O zamanki  yaşları Ada 7, Tuna 5. Tuna'nın Ada'ya olan aşkı o zamandan başlar ve bir ömür boyu sürer. Ada birgün Aras'la tanışır. İkiside aynı yaştadır. Ve üçü arkadaşlığa başlar.
Hergünleri birlikte geçer. Ada Tuna'yı tıpkı kardeş gibi, müthiş bir sevgiyle sever. Aras'a hissettikleri ise bambaşkadır. Fakat Tuna'nın da Ada'ya olan zaafı herkez tarafından bilinmektedir. İşte böyle bir aşk üçgeninde birbirlerinden kopmadan uzun süre yaşamışlardır. Ada ve Aras 18 yaşına geldiklerinde üniversite sınavına girerler, sonuçların açıklanmasına 1 ay kalmıştır. Birakşam üstü dışarı çıkarlar. Sahilde dolaşmaya başlarlar. Evlerine geri dönerken Aras, içindeki coşkunun verdiği heyecanla denize balıklama atlar.Tam o sırada sert bir ses duyulur ve Aras bir daha geri gelmez. Aras ölmüştür...
Ada uzun süre hastanede yatar. Tuna ve ailesi perişan olur. Babası bu acının üstünden bir süre sonra ölür. Ölümünden sonra açıklanan sınav sonucuna göre, Aras tek tercihi olan Gemi Makinesi Mühendisliği'ni kazanmıştır. Ada kendisini toplayamamaktadır. Yurt dışına uzun süreli geziler yapar. Fotoğrafçılık üzerine kendini geliştirir. Tuna'da bu arada Edebiyat Öğretmeni olur. Tuna Meriç'le (Ada'nın kuzeni) evlidir artık.
Ada, Aras'ın hatırası nedeniyle asla Tuna'ya yaklaşamaz. Bir Salı sabahı telefon çalar. Meriç konuşur, sonrada Tuna'ya bir not yazıp evden çıkar. Bu notta yanına alması gereken şeyleri yazmıştır. Tuna buna bir anlam veremez. Bir müddet sonra kapı çalar. 2 asker Tuna'yı askere almak için gelmiştir çünkü seferberlik ilan edilmiştir.
Tuna böyle bir şeyi uzun zamandır korku ve kuşkuyla hep beklemektedir. Hazırlanır ve o Salı sabahı evden çıkar. Ada'yı belki bir daha hiç göremeyeceğini düşünürken askerlikte çok zor günler geçirir. Bütün bu olaylar olurken Tuna içinde bulunduğu durumun, kendi aklının kendine oynadığı bir oyun, bir karabasan olduğunu düşünür.
Uzun bir süre sonra seferberlik bittikten, Ada'ya olan aşkını içinde saklamaya söz vererek en çok sevdiği üç kadına döner: Annesine, Meriç'e ve Ada'ya........ 
ADA'YA İSMİNİ VEREN ŞİİR...
kumral ada

bilmez kimse söylemem
pek mahremdir aslında
kaçışım her kendimden
bir dönüştür
buzlu aydınlığıma
köpekler ulur, itler pusuda
sisli sokaklarda kalleş cığlıklar
hem yalnızım hem korkuyorum,lakin erkeklik var
serde susuyorum

susuyorum ada
sen orada
bildiğini biliyorum ada

bela tohumlarını taşır elma
kendi çekirdeğinde
bundan önce ve bundan böyle
ne yapsa, ne etse
insanın
en büyük düşmanı
sessizce
kendi derisinin içinde
susuyorum ada
sen orada
soruyorsun
ve nerede nerede nerede?
 (BUKET UZUNER'in romandaki Şair Dayı DOĞAN GÖKAY'ın ağzından yazdığı şiir...)

 

Bir de kitapta açıkça söylenmese de Buket Uzuner'in kitabı ithaf ettiği Atilla İLHAN'ın romandaki  Şair Dayı Doğan GÖKAY olduğu, Süreyya MERCAN ile Pervin GÖKAY'ın da Sadri ALIŞIK ile Çolpan İLHAN olduğu kitapta geçen başrolünü Sadri alışık'ın oynadığı "BALIKÇI OSMAN" filminden anlaşılıyor...

Sonuç olarak okunmasını tavsiye edeceğim, beni etkileyen çok güzel bir roman...

Cumartesi günü için biraz uzun bir yazı oldu sanırım... Yazımı okumaya zaman ayıran tüm blog dostlarıma teşekkürler...

Mutlu Haftasonları..

SEVGİLER..





13 yorum :

  1. Merhabalar Kızımın Cicileri,

    Aldığınızdan beri 5 yıl geçmiş ve nihayet kitabı okuyup bitirebilmişiniz, ne mutlu size!

    Benim ömrüm geçiyor, hala bitiremediğim kitaplarım var. Açık söyleyim benimkisi okuma tembelliğinden kaynaklanıyor, aksi halde kitapları çok severim.

    İnşallah gözlerim iyice kalmadan okumayı isteyip te okuyamadığım kitaplarımı okurum.

    Okuduğunuz kitapları diğer blogger arkadaşlarınızla paylaşmanız çok iyi, neden derseniz? Benim gibi okuma özürlüler, hiç olmazsa kitabın özetinden bir fikir sahibi olurlar.

    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun efendim, saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. İlginç gözüküyor,teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. ben bu kitabı sizin aldığınız yıllarda yaklaşık 5 yıl önce (belki daha fazla bir süre önce) okumuştum. Hayatımda benim için çok önemli olan birkaç kitaptan biridir ve aklıma geldikçe hala etkilenirim. sizinde bitirmiş olmanıza çok sevindim :)

    YanıtlaSil
  4. Çok sevdiğim bir kitaptır aslında yeniden okunmayı hakediyor bu yazı ile aklıma düştü bir ara okumalı, o güzel satırlara dönmeli.

    Ne diyor: "Uzaktaki sevilen yosunlu deniz kokar, rengi turkuvazdır."

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Bu kitabı elime aldığımda yeni çıkmıştı,o günlerin popüler bir kitabı olduğundan okumaya karar vermiş,beni bu kadar saracağını,bir solukta okuyacağımı düşünmemiştim.Aras'ın öldüğü bölüm beni o kadar etkilemişti ki,sanki çok sevdiğim birisi orada denize atlamış(Allah korusun) ve çıkamamıştı.Şu an bu satırları yazarken o anlar tekrar aklıma geldi,etkisinden uzun bir süre kurtulamamıştım.Kitabı çok beğenmeme raağmen bir daha okumama kararı almıştım.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  6. öncelikle hoş geldiniz, yaz blogcu (değirmenden mektup var)... Ne yazık ki alıp okumaya vakit bulamadığımız ya da okumaya başlayıp bitiremediğimiz kitaplar oluyor.. Kumral ada&mavi tuna iç savaş sahnesi ile başlaması bakımından benim ilgimi pek fazla çekmemişti başta.. ama şuan bu kitabı okumakta çok geciktiğimi düşünüyorum...ben de sizinle aynı dilekleri paylaşıyorum.. inşallah okumak istediğim tüm kitapları okumayabilirim...İnşallah hayat buna izin verir..

    siz de ALLAH'a emanet olun... sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. sevgili yaz blogcu elimden geldiğince okuduğum kitapları paylaşacağım.. teşvik ettiğiniz için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  8. gerçekten çok ilginç ve güzel bir kitap sevgili taze kahve... okumanızı tavsiye ederim..

    YanıtlaSil
  9. gerçekten benim için de bundan sonra önemli bir yere sahip olacağını düşündüğüm kitaplardan sevgili nur.. popüler olduğu dönemde okumamış olmam şanssızlık..

    YanıtlaSil
  10. yeniden okunmayı bende hak ediyor sevgili thalassapolis, çünkü insan aynı kitabı her okuyuşunda farklı bir şeyin farkına varıyor.. kaçırdığı ayrıntıları yakalama fırsatı buluyor..

    YanıtlaSil
  11. Gerçekten Aras'ın ölüm anı beklemediğim bir gelişmeydi... çok şaşırdım ve sarsıldım okuduğumda aynı bölümü bir kaç kez okudum... gerçekten kitabın en etkileyici sahnelerinden..

    YanıtlaSil
  12. ne de güzel anlatmışsın bu kitabı,eline diline sağlık canım..yazarın bazı kitaplarını okumuştum,bunu da okumak isterim..

    YanıtlaSil
  13. Bu kitabı ben de okumuştum, gayet sürükleyici bir kitap. Buket Uzuner ise, hiç tartışılmaz zaten.. :)
    www.LensMarket.Com

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için vakit harcadığınız için Teşekkürler...

Yorumlarınız benim için değerlidir.ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN..SEVGİLER...

Yorumunuz blog sahibininin onayından sonra görülecektir.