7 Mayıs 2013 Salı

ADIM ADIM TIĞ İŞİ PAPATYALI PATİK VE SAÇ BANDI YAPIMI

MERHABALAR; Sevgili Blog Dostlarım;

Daha önce bir kaç defa yaptığım tığ işi patiklerle ilgili sorular gelmişti. En son paylaştığım SAÇ BANDI VE PATİKLER için de sorular gelince örerken adım adım fotoğrafladım... Umarım ilgilenenlerin ilgisini çeker, işine yarar.


Patiklerimiz ve saç bandımız oldukça küçük. 0-3 ay arası kullanıma uygun. ( Patikler (burun topuk arası) 9,5 cm, Saç bandı ise; 36 cm) 

Gelelim Yapım Aşamalarına;


17 Zincir çekilerek patiğe başlanır.
1. SIRA: 7 adet 3’lü trabzan, 2 adet 2’li trabzan, 6 adet yarım trabzan ( bir boş alıp sık iğne gibi bir kerede alınır ) yapılarak 15 adet trabzan elde edilir. 7 adet 3’lü trabzan patiğimizin burun kısmı, 6 adet yarım trabzan ise patiğimizin topuk kısmı olacaktır. Bu sıradan sonra patiğin taban kısmı toplan 5 sıra olunca kadar yarım trabzan çalışılacaktır. 



2. SIRA: Sıra başlarındaki 1 adet 3’lü trabzanın ve sıra sonundaki 1 adet yarım trabzanın içerisine 7’şer adet yarım trabzan yapılarak patiğin burun ve topuk yuvarlağı yapılır. Bundan sonraki sıralarda arttıtımlar bu 7’şer adet yarım trabzan üzerinden yapılacaktır. Bu iki arttırma aralığı dışında kalan patiğin her iki tarafında kalan 13 trabzan sabit örülecektir. 


Sabit kısımları beyaz iplerle gösterdim.


3. SIRA: Sabit kalan bölümler dışındaki burun için yapmış olduğumuz 7 adet yarım trabzanda her göze 2 defa batılarak 14, topuk için yapılan 7 adet yarım trabzanda ise bir göze 2, bir göze 1 defa batarak 11 trabzana ulaşıyoruz. 



4. SIRA: 3. Sıra sonunda 14’e ulaşmış burun trabzanlarını bir göze 2, bir göze 1 defa batarak 22’ye, topuk trabzanlarını da aynı biçimde 16’trabzana ulaştırıyoruz.  



5. SIRA: Bu sırada herhangi bir artırım yapmadan olduğu gibi örüyoruz. Tabanımızı tamamlıyoruz.



6. ve 7. SIRA:  Herhangi bir arttırım yapmaksızın 2 sıra boyunca 2’li trabzanlar ile patiğimizin gövdesini yükseltiyoruz. 



Bundan sonra patiğimizin topuk kısmını yapıyoruz.


PATİĞİN TOPUK KISMI: Patiğimizin orta çizgisini baz alarak her iki taraftan 11’er trabzan örerek 22 adet 2’li trabzan ile 2 sıra çalışıyoruz. 3. Sıra başında (sol patik için) sıra sonunda (sağ patik için) 25 zincir çekip 20 adet 2’li trabzan yapıyoruz. Düğme için ilik yeri de bırakıyoruz.



PATİĞİN BURUN KISMI: Yine patiğimizin orta çizgisini baz alarak her iki taraftan topuğa eşit uazklık bırakarak 2’li trabzanlarla çalışıyoruz. Her iki trabzanın 1 kerede örerek 2 sıra çalışıyoruz. 3. Sırada tüm trabzanları birlikte örerek burun kısmını kapatıyoruz. 



Patiğimizin ilk hali böylece hazır oluyor. 


Saç bandımızı da isten uzunlukta hazırlanmış zincir üzerine 2'şerli 3'lü trabzanların üzerindeki boşluklara her iki taraftan 6'şar dolgu yaparak tamamlıyoruz. Gelelim Patiğimizi papatyalarına...


Sihirli halka yapıp 2’li trabzanlar ile doldurduğumuz orta noktalardan 10 zincir çekip 7’şer dolgu yaparak papatyamızın taç yapraklarını oluşturuyoruz… Papatyaların orta bölümünü istediğimiz kadar büyütüp farklı boyutlarda papatyalar elde edebiliriz.  



Patiğin taban çevresini oya ile kalan bölgeleri ise sık iğne ile bir sıra geçerek patiğimizi hareketlendiriyoruz.. Yaptığımız papatyaları boncuklarla tamamlayarak patik ve saç bandımıza monte ediyoruz. 



Saç bandına eklediğimiz kurdele yardımıyla saç bandının genişliğini ayarlanabilir yapıyoruz ve patikleri ve saç bandını beğenilerinize sunuyoruz. 

Yepyeni paylaşımlarda buluşmak dileğiyle....

SEVGİLER...

31 yorum :

  1. çok güzel olmuş Eminecim bende becerebilirsem kızıma beyaz bir şapka örüyorum papatya ile süslemek istedim bu paylaşımını görünce...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eminim Ela'ya çok güzel bir şapka yaparsın.. merakla bekliyorum paylaşımını...aşağıdaki adreste farklı bir papatya yapımı var, bendekini yaptıktan sonra gördüm istersen ona da bir bak derim...sevgiler...

      http://orgudantelmoda.com/orguden-papatya-nasil-yapilir-resimli-anlatim

      Sil
    2. teşekkür ederim:)) bitmiş halini ben ördüğüm halde merak ediyorum :))

      Sil
  2. Allah razı olsun Emine Hocam.Çok güzel açıklamışsınız.Ben de yeğenime yapmak için imrendim fakat herşeye imrenip bir türlü yapamıyorum.Yoğunluğumdan fırsatım olunca yaparım inşaallah.Çok şirinler çünkü.Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elimden geldiğince faydalı olmaya çalışıyorum sevgili zeynep.. aslında bir çok kez yazılı anlatmıştım ama talep gelince ayrıntılı biçimde vermek istedim.. beğendiğine sevindim..

      Sil
  3. Teşekkkür ederim anlatım için hemen kaydediyorum.facebook sayfamda değişik modeller yayınlıyorum ,gerçi siz örgü ustasısınız belki fikir edinebilirsiniz. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. face adresinize de uğrayacağım..estağfurullah.. insanın örgü konusunda her gün öğreneceği yeni bir şeyler oluyor mutlaka...

      Sil
  4. Çok cici olmuşlar Emine hanım, ellerinize sağlık, anlatımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. harika bir anlatım olmuş eline,diline sağlık canım...

    YanıtlaSil
  6. Lütfen çekiliş yap bir sürü patik olsun :) ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güzel fikir.. yaptığım çekiliş sonlandıktan sonra neden olmasın..

      Sil
  7. Çok renkli bir blog , hangi post a bakacağıma şaşırdım:)) ellerinize sağlık:)minik kızınıza sevgiler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iltifatlarınız beni çok mutlu etti. teşekkürler bize göre...

      Sil
  8. Ellerinize sağlık güzel bir paylaşım olmuş.Bütün işleriniz gibi buda harika olmuş.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Bir sorum olacak izninizle. Ikilo trabzan icin tig uzerini kac defa doluyorsunuz ve kac defada cekiyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kusura bakmayın dila hnaım.. hem evde devam eden tadilat hem de bayram telaşından yanıtlayamadım sizi.. ikili trabzanda tığa bir defa ip dolayı iki defada çıkartıyorum..

      kolay gelsin. sevgiler..

      Sil
  10. Anliyorum rica ederim :) her sitede farkli anlatmislar ama sizin dediginiz gibi yaptim ben bitirdim bile.cok tesekkurler harika oldu :)

    YanıtlaSil
  11. merhabalar.anlatımınız harika bayıldım.bende yeni blog açtım hemde çok yeni taptaze :) sizlerinde yardımıyla büyürüm belki bende Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  12. cok guzel bende yapmak istiyorum ama bi iki yas bebek icin kac zincirden yapmak lazim buyukluk olarak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben 21 numara için 23 zincir ile başlamıştım. ancak ipin kalınlığına, örgünün sıkı ya da gevşek olmasına göre zincirler azalıp, artabilir. size tavsiyem kızınızın ayakkabısının tabanına ölçmeniz, belki sökmek zorunda da kalırsınız ama daha doğru bir ölçüm olur.. sevgiler...

      Sil
  13. mehaba emine hanım çok güzel patik modeli ellerinize sağlık ben ilk defa patik yapıymaya başladım ama bir kaç sorum olacak 17 zincir çekin demişsiniz ama 15 trabzan yapın yazıyor peki diğer 2 zincir ne olacak ayrıca sabit örülecek derken 1 kere tığa dolayıp tek seferdemi çekiyoruz

    YanıtlaSil
  14. öncelikle hoş geldiniz bloguma.. 17 ilmekten başlayayım, zincir çektikten sonra zincire batarken iki zincir dönüş esnasında kullanılmış oluyor. sabitten kastım ilmek arttırmadan ördüğümü söylemekti. umarım yardımcı olabilmişimdir. sevgiler..

    YanıtlaSil
  15. Merhaba,
    Hangi tur iplik ve kac numarali tigla yaptiginizi ogrenebilir miyim?

    YanıtlaSil
  16. akrilik ipler kullanarak yaptım. kartopu flora ve kartopu yazgülü en ok kullandığım ipler.

    YanıtlaSil
  17. selam hani NR. tığla örülüyor 2mi 2,5mu 3mü.?. yardimci olursaniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar, tığ numarasını hatırlamıyorum 8 ya da 9 olabilir.

      Sil

Yorum yazmak için vakit harcadığınız için Teşekkürler...

Yorumlarınız benim için değerlidir.ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN..SEVGİLER...

Yorumunuz blog sahibininin onayından sonra görülecektir.