29 Kasım 2012 Perşembe

SERİ ÜRETİME GEÇTİM...

MERHABALAR;

Geçtiğimiz günlerde "HEDİYELİK ÖRDÜĞÜM ENİNE BEBEK YELEĞİ"ni paylaşmıştım... Güzel yorumlar da almıştım... Yorum yazan elleriniz dert görmesin diyorum ve yine enine örülen bir yeleği hatta iki yeleği paylaşmak üzere bilgisayarımın karşısına geçiyorum. 


Modelimiz Nako Örgü Festivali dergisinin 14. sayısından... Daha önceki örnekle çok benzese de farklılıkları da yok değil...  


Bir defa bu yeleklerimizde roba kısmı tamamen haroşadan oluşmuyor. 


Yeleklerden açık pembe olanı kızımın.... Patikleriyle takım....


Koyu pembe olanı karşı komşumun minik bebeğine hediye gitti. Koyu pembe olan minik bebeğimizin yakın zamanda giyebilmesi için ilmekleri gövdeden açık renk olana göre 5 ilmek azaltılarak (73 ilmek), 3 numara şiş ile örülerek yapıldı. 


 Uç ajurun yakından görünüşü.. 


Kızımın yeleği... 78 ilmek ile örüldü. 3,5 numara şiş ile örüldü. Kurdeleler ile süslendi..


Patikler de yeleğimize eşlik etti.  Aslında patiklerin örülüşünü ayrıntılı fotoğraflamıştım ancak fotoğrafları kaydettiğim yeri bulamadım... Galiba yanlışlıkla sildim...Neyse....


Kızımın patiklerinin yakından görünüşü... Patiklerin konç kısmı enine örüldükten sonra; ayak burnu ve en son olarak tabanı yapılıyor. Bu patik benim tasarımım.. 


Patikler elbise  ya da etek altına giyilmek üzere; özellikle uzun örüldü. Bir de pantolon için kısa boyu mevcut aynı patiğin...


Sırt kısmının yakından görünüşü...Gövdede 5 diş haroşa örünce, robada 3 diş haroşa oluşuyor.


Yeleğin arkadan görünüşü...


Güzel kızım ve komşumun minik bebeği iyi günlerde sıcacık giysinler inşallah..

DİĞER ENİNE ÖRÜLMÜŞ YELEKLERİM..




22 Kasım 2012 Perşembe

HEDİYELİK PEMBİŞ YELEK

MERHABALAR..,

Soğuğun etkisini arttırmaya başladığı güzel bir Trakya akşamından merhabalar herkese... Sizlerle yazın yeni doğacak bir bebek için ördüğüm cici bir yeleği paylaşmak istiyorum.. Bu örneği gelinimiz Filiz kızım için örmüştü  ve ben de severek giydirmiştim kızıma, hala da giydiriyorum.. 


Kızımın yeleğinden çıkardım örneği...


75 ilmek ile haroşa başlıyoruz. İlmekleri 10 ilmek yaka, 20 ilmek roba ve 45 ilmek gövde olmak üzere 3'e bölüyoruz. Haroşadan sonra düz örgüye geçiyoruz. Yeleğin etek ucuna ajur yapıyoruz. (İpin kalınlığına ve şişe göre ayarlanabilir. Ben örneğe ölçerek belirledim ilmekleri...)


5 defa ajur yaptıktan sonra bir kerede arttırdığımız ilmekleri kesip, desen yapıyoruz. 


Gövdeden robaya geldiğimizde 1 defa roba altından dönüyoruz. Sonraki sırada gövde ve robayı örüyoruz ve yakadan 1 defa geri dönüyoruz. Ardından tüm ilmekleri örüyoruz. Kısaca gövde 4 sıra örülürken; roba 2, yaka da 1 sıra örülüyor. 


Ajurun yakından görünüşü...


Gövde ilmekleri şişte bekletilirken; kol için 5 kez ajur deseni uygulanır... 


Kol bitiminde ilmekler yeniden birlikte örülerek devam edilir. 


Tabi kolun rahat olması için gövdede de desene devam ediyoruz ve ajuru 1 defa yapıyoruz. 


Arkayı ördükten sonra yeniden kol için ilmekleri ayırıyoruz.. 


Yeleğimizi başladığımız gibi yine haroşa ile bitiriyoruz. Tabi önüne ilmek açmayı da ihmal etmiyoruz.. 


Uç ajurunun yakından görünüşü...


Yeleğimizin arkadan görünüşü...


Bu da yeleğimizin tamamlanmış hali... Yeleğimiz, Düzce'ye doğru yola çıktı çoktan... İnşallah sahibi sağlıkla gelir dünyaya.. Ailesine mutluluk ve neşe getirir beraberinde... 

KAYNAK...


HERKESE HAYIRLI CUMALAR...

18 Kasım 2012 Pazar

BADEM MODELİ - YAPILIŞI

MERHABALAR;

Geçtiğimiz günlerde kızım için ördüğüm "Badem Örnekli Beyaz Yeleği" yayınlamıştım...  Gelen yorumlarda "Badem Örneğinin Yapılışı" sorulmuştu. Ben de vakit bulunca, dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştım resimlerle...


Örneğin yakından görünüşü şöyle... Aslında bu örnekten bere ve kaşkol hatta şal da çok sevimli olur... Ben anlatayım da dileyen dilediği gibi kullansın... 



Öncelikle; ilmeklerimizi 5 ilmek ters; 1 ilmek düz biçiminde yerleştiriyoruz. 7 sıra bu şekilde örüyoruz.  



8. sırada; düz ilmeği örerken; (bu işi ben tığ ile daha kolay yapıyorum...) düz ilmeğin ortasından sırasıyla üstten alta doğru ördüğümüz tüm sıralardan birer dolgu çekiyoruz. Her dolgu arasında birer ilmek de boş alıyoruz. Yani bir ilmek düz ilmek ortasından, bir ilmek de boş alıyoruz.

Bu işlem liflerdeki fıstıkların yapılışına benziyor. 



Bademler çok tombiş olmasın isterseniz boş ilmekleri almıyoruz. Her iki şekilde de oluyor. Tercih size kalmış.



Aldığımız boşlarla, düz örgünün ortasına batarak aldığımız ipleri bir kerede toplayarak örüyoruz ve bademleri oluşturuyoruz.



Diğer bademler için de dönüş sırasında önceki sıranın bademlerinin ortasında kalan 5 ilmeğin 3.'sünü düz örerek; yeni bademlerin yerini hazırlıyoruz.. Kısaca bademler diğer sırada bir önceki sıradaki bademlerin ortasına gelecek şekilde yerleştiriliyor.

İnşallah açıklayıcı olmuştur...

GÜZEL BİR HAFTA GEÇİRMENİZ DİLEĞİYLE;

SEVGİLER....

16 Kasım 2012 Cuma

BADEMLİ BEYAZ YELEK


MERHABALAR;

Yine kızımın Sonbahar- Kış Örgülerinden "BADEMLİ YELEK" ile karşınızdayım.... Yeleğimiz yakadan başlanarak bütün olarak örülüyor... Yeleğimize patikleriyle birlikte -resimlemeyi unutmuşum- 200 gr. ip gidiyor. Bademler bir hayli ip götürüyor. Bir de ben bademler daha tombiş olsun diye fazladan boş alınca daha da fazla gitti.

Yeleğimizde kartopu - Yazgülü ip kullandım. Genelde parlak ipleri kullanmayı sevdiğim için sık tercik ettiğim (kızımın mevsimlik örgülerinin büyük çoğunlukla bu ipten yaptım) örümünü en sevdiğim iplerden biri bu..



Gelelim yeleğimize.... Yeleğimize 3 numara şiş ve 83 ilmek ile yakadan haroşa başlıyoruz. 4 diş haroşa ördükten sonra 6'şar ilmek ön biyelere, 9'ar ilmek önlere, 11'er ilmek kollara, 23 ilmek de arka için ayrılır. Geri kalan 8 ilmek de ön, kol ve arka arasında 2'şer ilmek olmak üzere paylaştırılır. İlmekler paylaştırıldıktan sonra badem örneği örgüye yerleştirilir. 



15 kez arttırım yapıldıktan sonra; Kollar 41 ilmeğe ulaştığında koltuk altlarına yanlardan 2'şer ilmek daha eklenerek kol 45 ilmek üzerinden devam eddilir. Badem örneği 2 defa daha tekrarlanarak; kol tamamlanır.


Bu arada önler 30'ar ilmek arka da 53 ilmek olmuştur. Koltuk altlarından da 4'er ilmek eklenerek gövde 121 ilmek olarak örülür.



Badem örneğinin yakından görünüşü....


Yeleğimizin arkadan görünüşü...


Yeleğimizi pembe oyalarla ve pembe çiçek düğmelerle tamamlanarak; dolabımızdaki yerini alıyor.

GÜZEL BİR HAFTASONU GEÇİRMENİZ DİLEĞİYLE...
 
NOT: NAKO ÖRGÜ FESTİVALİ dergisindeki model sayıları uyarlanarak uygulanmıştır.

11 Kasım 2012 Pazar

AÇIKLAMALI BURGULU REGLAN KOL KESİMİ

MERHABALAR;

Blogumu uzun zamandır takip edenler diyeceklerdir ki ; yine mi bu Deniz Temalı Bebek Takımı... Ama bu defa Sevgi hanımın ricası üzerine sıvadım koları...

sevgi dedi ki...
"selamalr sevgili arkadaşım.ben deniz temalı hırkanızdan ördüm elinize salık harika olmuş.koltuk altına kadar geldim.reglan kol için üç ilmek kesin yazmışsınız.kol ayrımından sonra reglan kol kesimini anlatabilirmisiniz acaba.örgü elimde kaldı valla,her ksimden sonra kaç sırada bir kesiyorsunuz.bide üç ilmeği keserken birliktemi örüyorsunuz.takıldım kaldım.acil yardım bana.. şimdiden teşekkürler ederim.hatta resimli ekleyebilirseniz çok çok sevinirim.."


Birazdan sizlerle "Burgulu Reglan Kolu" paylaşacağım. Umarım yeterince açıklayıcı ve detaylı anlatabilirim...Ben kol yapımını 36 ilmek üzerinde anlatacağım.. Haroşanın örneğimizle pek bir ilgisi yok.. Sadece örgünün uç kısmı kıvrılmasın diye yapıldı.. Haroşanın üzerine 4 sıra düz ördükten sonra; reglan kesimine başlıyoruz.


Kol yapımında her iki tarafta da sabit ilmek bırakacağız.. Ben 2 ilmek bırakacağım.( Yanlarda bırakılan ilmek sayısı 3-4'den fazla olursa örgünün kenarları gergin oluyor ve kazaklarda kötü bir görüntüye sebep oluyor..) Sabit 2 ilmeği ördükten sonra 3 ilmeği tığa alıyoruz. 


Tığı aldığımız ilmeklerle birlikte sanki burgu yapıyormuşuz gibi sol elimizdeki şişin arkasına geçiriyoruz.


Tığa aldığımız ilmeklerden 1.'si ile sol elimizdeki şişteki ilmeklerden 1.'sini birlikte örüyoruz. Aynı işlemi 2. ve 3. ilmekler için de yapıyoruz. ( Tığa kaç ilmek alırsak bu işlemi o sayıda yapıyoruz. Bu sayıyı elimizdeki mevcut ilmeğin kol evi yapımının bitiminde kaç ilmek olmasını istiyorsak ona göre belirleriz.)  


Kesimin sonunda kullandığımız 6 ilmek; 3 ilmeğe düşer.


Aynı işlem sıra sonunda da tekraralanır, küçük bir farkla... Sıranın sağında tığdaki ilmekler sol elimizdeki şişteki ilmeklerin altına alınırken; sıranın solunda tığdaki üç ilmek sol elimizdeki şişin üzerine çıkarılır.


Şişin üzerine alınan ilmekler; sırasıyla tığdaki 1.ilmek ile şişteki 1. ilmek., 2. ile 2., 3. ile 3. örülür...


Sıra sonunda yine sabit 2 ilmek örüyoruz. 


Her iki taraftan 3'er ilmek azaltarak yaptığımız ilk işlemden sonra, 36 ilmeğimiz 30 ilmeğe düşümüş oluyor. Bu işlem arka ve kollar için her iki taraftan yapılırken; hırka gibi önü iki parçalı örgülerde ise düğme ve iliği olmayacak taraftan yapılıyor.  


 Aynı işlemi  5 sıra düz ördükten sonra istediğimiz sayıda tekrarlıyoruz. Ben Deniz temalı Bebek Takımının hırkasında bu işlemi 6 defa tekrarladım..


Örgünün arkadan görünüşü...


Diğer Reglan kollu çalışmalarımdan bazılarını da hatırlayalım kısaca;







Yeni paylaşımalrda yeniden görüşmek dileğiyle...

SEVGİLER....