28 Mayıs 2019 Salı

EVDE DOĞAL FERMENTE ELMA SİRKESİ NASIL YAPILIR?


MERHABALAR SEVGİLİ BLOG DOSTLARIM;



Bir kaç yıldır evde elmadan başlayarak, üzüm, alıç, nar, armut sirkleri yaptım. Bir tanesi hariç hemen hepsinde de olumlu sonuçlar aldım ve yaptığım sirkeleri keyifle tükettim. Sirke yapmaya ilk başladığımdan itibaren pek çok tarif okudum ve uyguladım. Ancak basit ve sevdiğim tadı bulduktan sonra tüm meyvelerin sirkesini aynı biçimde yaptım. Bu arada şeker oranı yüksek olan tüm meyvelerden sirke yapılabilir. Ben en çok nar sirkesinin tadını beğendim. Okuyanların bir çoğunun sirke deyince rahatsız olduğunu tahmin ediyorum . Ancak söylemeden geçemeyeceğim; ev yapımı sirkenin tadı satın aldığınız sirkeler gibi keskin değil. Daha yumuşak bir tadı var ve lezzetli. 
Gelelim Malzemelerimize;
5 litrelik cam kavanoz için; 1-1,5 kg elma (Kavanozun 1/3'ünü dolduracak kadar.)
İçme suyu
Bal (pekmez de kullananlar var. Ancak bal daha lezzetli oluyor.)
Sirke Anası  (Olmasa da sirke oluşumu olur. Süreci hızlandırmak için gerekli )
Ev yapımı fermente sirke (Olmasa da sirke oluşumu olur. Süreci hızlandırmak için gerekli )
 Elmaları yıkayıp, çekirdeklerini ayıkladıktan sonra kabukları ile birlikte; (Kabukların mumlu olması olasılığından emin olamayanlar, kabukları soyabilirler.) doğrayıp, kavanozun üçte birini dolduracak biçimde kavanoza koyuyoruz. Üzerine 2 kaşık bal ekliyoruz. Daha önceki sirkelerden elde ettiğimiz sirke ve sirke anasını ekliyoruz. Üzerine kavanozun kapak kısmından 4 parmak kalana kadar içme suyu ekliyoruz. Bir tülbent ve lastik yardımıyla kavanozun ağzını kapatıyoruz. Kapak kullanmıyoruz. Çünkü oluşan bakterilerin hava alması gerekiyor. Nohut ve tuz koyanlar da var. Ancak ben nohutun sirkeye verdiği tadı çok beğenmediğim için nohut koymuyorum. Meyvelerin tamamı kavanozun dibine çökene kadar günde bir kaç kez plastik kaşık ile karıştırıyoruz. (Ahşap bakteri üretebilir diye düşünüyorum ve tercik etmiyorum)


Meyveler çökünce karıştırma işlemini bırakıyoruz ve sirke anası oluşana kadar sirkemizi hareket ettirmiyoruz. Sirke anası oluşup meyvelerin üzerine çöktükten sonra sirkemizi süzüyoruz. 


Cam kavanoz ya da şişelere koyarak dinlenmeye bırakıyoruz. Bu aşamada çok az tuz eklenebilir. Hava almamasına dikkat edilmelidir. Çünkü tekrar sirke anası oluşabilir ve sirke azalabilir. 

Elbette farklı tarifler olmakla birlikte bu tarifin lezzetini seviyorum ve denemek isteyenlere tavsiye ediyorum...Oluşan şirke anasını bir miktar sirke ve bal içine koyarak daha sonra yapacağımız sirke için buzdolabında beklemeye alıyoruz. 


Gelelim Elma sirkesinin faydalarına BU KISIMLAR ALINTIDIR...

İnsanlık tarihi kadar eski bir mazisi olan elma sirkesi, insan hayatına ilk olarak yaklaşık olarak M.Ö. 5000 yıllarında giriyor. Vücut içindeki ve dışındaki pek çok etkisi ile, insanlığın çok uzun yıllardır insan sağlığını iyileştirici etkisi ile kullandığı doğal bir iksir olarak karşımıza çıkıyor. Peki elma sirkesinin faydaları nelerdir?

Elma sirkesi insanlar tarafından çok uzun zamanlardır kullanılıyor. Hali hazırda elmanın da insan sağlığı üzerindeki etkisi düşünülünce, elma sirkesinin mucizesi daha iyi anlaşılıyor. Tabi bu konuda önemli bir ayrıntı olarak, elma sirkesinin fermante versiyonu rafinasyon ürününe göre çok daha faydalı ve mümkün olduğunca fermante hali tercih edilmeli. Elma sirkesinin mucizevi faydaları ise şu şekilde sıralanıyor:

DEZENFEKTAN ÖZELLİĞİ İLE BAKTERİYEL ENFEKSİYONLARA KARŞI ETKİLİ

Elma sirkesi içeriğindeki asidik miktar ile, bakteriyel veya mantar kaynaklı enfeksiyonların kurutulmasında kullanılıyor. Eski Mısır'da, yaraların temizlenmesi konusunda faydalanırken, modern çağda da benzer amaçlarla kullanılıyor. Özellikle pamuğa batırılıp bölgeye sürülen elma sirkesi nasır ve mantara karşı oldukça etkili.

SİVİLCELERE KARŞI ETKİLİ

Dezenfektan ve iltihap kurutucu özelliği ile, suyla seyreltilmiş elma sirkesi yüze sürüldüğünde sivilceleri kurutuyor ve cilt yapısını onarıcı bir etki bırakıyor.

KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRÜR VE DİYABETE KARŞI ETKİLİDİR

Elma sirkesinin bir diğer özelliği, tip-2 şeker hastalığına karşı vücuttaki şeker oranını dengelemesi. Şeker hastalarının yoğun şekilde kullandıkları ilaçlarınbaşta böbrekler olmak üzere vücudun dolaşım sistemine de etkisi düşünülürse, elma sirkesinin önemi anlaşılıyor.

TANSİYONU VE KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

Damarlara karşı olan yol açıcı etkisi ile, kolesterolün ve tansiyonun düşmesine yardımcı olduğu gibi, kalbe giden temiz kan miktarının da artmasını sağlayarak, kalp sağlına karşı etkili ve kalp krizi tehlikesine de karşı olarak etkindir.

KANSERE KARŞI OLUMLU ETKİLERE SAHİPTİR

Elma sirkesinin güçlü antioksidan etkisi, kansere karşı vücudun direncini arttırma özelliğine sahiptir. Kanserli hücrelerin oluşumunun ve üremesine karşı olduğu, klinik olarak kanıtlanmış özelliklerindendir.

MİGRENE İYİ GELİR

Günde yarım bardak kadar düzenli tüketilen elma sirkesi, migren rahatsızlığına da iyi gelir. Ancak tüm etkilerinde olduğu gibi, elma sirkesini düzenli kullanmandan önce doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

YENİ PAYLAŞIMLARLA GÖRÜŞMEK ÜZERE...

15 yorum :

  1. Tarif için teşekkürler 5 lt cam kavanoz aramakla işe başlayayım :)faydası çokmuş...

    YanıtlaSil
  2. Faydali paylaşıma teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. BÖYLE FAYDALI VE GÜZEL PAYLAŞIMLAR İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. SİRKE ÇOK FAYDALI BİR GIDADIR.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler... Sırada Kefir de var...

      Sil
    2. Kefir mucizevi bir gıda; kefirle ilgili yazılarımızı sabırsızlıkla bekliyorum.

      Sil
  4. Bayılırım doğal şeylere. Mutlaka yapacağım bende. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. elma sirkesine bayılıyorum zayıflamama çok yardımcı oldu harika bir yazı olmuş teşekkürler sevgiler canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Metabolizmayi da düzenliyor... ben de katkısını gördüm... sevgiler... :)

      Sil
  6. I'm appreciate your writing skill. Please keep on working hard. Thanks for sharing.

    YanıtlaSil
  7. Ben de yapıyorum. Çok da seviyorum . Ellerine sağlık

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için vakit harcadığınız için Teşekkürler...

Yorumlarınız benim için değerlidir.ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN..SEVGİLER...

Yorumunuz blog sahibininin onayından sonra görülecektir.