26 Ocak 2011 Çarşamba

HUMUS


Karın halen devam ettiği soğuk bir Trakya akşamından merhabalar!... Daha önce paylaşmışmıydım bilmiyorum ama ben eş durumundan Tarsus'luyum, bazen yemek zevki olarak da Tarsus'lu olduğumu düşünüyorum... Tarsus, Hatay, Adana, G.Antep'in yemek kültürleri beni cezbediyor (acı hariç...) Geçtiğimiz günlerde peçete yüzüklerini yayınlayınca bugün de geçtiğimiz hafta yapmış olduğum "HUMUS"u görücüye çıkarayım dedim.....

Yemek tarifi yapma konusunda çok başarılı değilimdir aslında. Çünkü ilk yaptığımda ölçü kullanırsam sonraki yapışlarımda göz kararı yaparım.. Böylece bir kaç kez yaptıktan sonra da kendi göz kararı ölçülerimi oluşturmuş olurum... Bu konuda yemek blogu olan arkadaşlarımı yürekten kutluyorum...


Humus Akdeniz, özellikle Tarsus, Adana, Hatay... yörelerinde sıkça tüketilen bir yemektir. Tarifini aradığınızda karşınıza meze olarak çıksa da aslında başlıbaşına bir yemektir...(Sadece humus satan restorantlar çok sayıda mevcuttur yörede...) Son dönemlerde pastırmalısı, sucuklusu revaçta olsa da soğan ve turşu ile çok iyi arkadaşlık yapar....


Ve.. gelelim son derece basit yapımına.... Göz kararı ile yaptığım için malzeme miktarını tahmini vereceğim siz zevkinize göre arttırıp, azaltabilirsiniz...

2 bardak haşlanmış nohut
1/2 bardak tahin (isteğe göre arttırılabilir)
1 limon suyu
3 diş sarımsak
1/2 bardak su

Tüm bu malzemeler, rondo ya da blender yardımı ile ezilir ve pürüzsüz hale getirilir... Üzeri nane, sumak, kırmızı biber ve tereyağı ile süslenerek servis edilir...


Meze olarak ılık tüketilebileceği gibi, yemek olarak da daha sıcak tüketilebilir.. Ben malzemesi ağır ve yoğun olduğu için yemek olarak tüketmeyi tercih ediyorum... Ama ziyafet sofralarına da meze olarak çok yakıştığını düşünüyorum... Akdeniz yöresine ait en sevdiğim lezzetlerden biridir... Tabii içli köfte, kaburga dolması, karakuş, kerebiç, karın mumbar dolması, fındık lahmacun, tantuni, bicibici ve adana kebap da asla "HAYIR" diyemeyeceğim diğer lezzetlerdir...

Yavaş yavaş öğreniyorum yapımlarını da fırsat buldukça paylaşmak dileğiyle....

Denemek isteyenlere AFİYET OLSUN!..

23 yorum :

  1. Bicibici ismini daha önce bir Adanalı arkadaşın bloğunda okumuştum. İsmi gerçekten çok ilginç gelmişti.

    Acı konusunda sana katılıyorum. Benim de acıyla aram hiç iyi değildir.

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık,nefis gözüküyor...

    YanıtlaSil
  3. ellerine saglik canim nefiss görünüyor, sunumda cok hos olmus.. sicacik sevgilerimle.. mutlu kal..

    YanıtlaSil
  4. bicibici nişasta'dan yapılan,ardından pudra şekeri ve kar ile ikram edilen bir tatlı aslında kerebiç ya da karakuş kadar sevmem ama Tarsus sıcağında yine de iyi gider...tavsiye ederim..

    YanıtlaSil
  5. Emine'ciğim çok güzel anlatmışsın. Yeni tariflerini bekliyorum. Elişlerine bakmakla yetinmek zorundaydım. Hiç olmazsa yemeklerini yapabilirim.

    YanıtlaSil
  6. ellerine saglik canim nefis.. sicacik sevgilerimle.. mutlu kal..

    YanıtlaSil
  7. Akşam yemeğine ben de yaptım.hazır nohut unundan.iştah açıcı birşey.ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  8. canım ellerine sağlık ben bugün akşam ne yaptımmmm işte bunu yani HUMUS:))))) babam KİLİS li benim .
    ben süslemesini değişik yapıyorum her yaptığımda bir kaç eve dağıtıyorum komşularım da çok seviyor:))
    bizim evde sabah kahvaltıda da yenir salata niyetine akşam sofrasında da olur. meze gibi kullanılacak olursa sarımsak koyuyorum ama genelde koymuyorum
    tabağa ezerek koyduktan sonra (içinde var ama) üstünedelimon sıkıp iyice yayıp bol maydonozla süsleyip pul biber döküyorum.


    sevgiler afiyetler yemek tatlarımız hemen hemen aynı:))

    YanıtlaSil
  9. HUMUSSSSSSSS BİR HATAYLI OLARAK ÇOK SEVERİM...AMA PASTIRMASIZ VE SOĞUK MEZE OLARAK TERCİHİMDİR..TABİ BİZİM TEK FARKIMIZ NOHUTLA YAPMIYORUZ BURDA HAZIR TOZU SATILIYO ODA ÇOK GÜZEL OLUYOR...ELLERİNE SAĞLIK.....

    YanıtlaSil
  10. ilk kez senin humusunu yemiş ve çok beğenmiştim.o günden beri ben de sık sık yapıyorum,severek yiyoruz.çama ben içine su koymadan yapıyorum,gayet de lezzetli oluyor..bir de senin tarifinle deneyeyim..

    YanıtlaSil
  11. canım adres bilgilerini gönderirmisin hediyelerini göndericem

    YanıtlaSil
  12. Humuuuus! en sevdiğim lezzetlerdendir, bayılırım nasıl da canım çekti =) ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  13. Ellerinize sağlık nefis görünüyor :)

    YanıtlaSil
  14. hiç yemedim ama nefis gözüküyor.Böyle ilginç ve az bilinir yemek tariflerini paylaşırsanız ne güzel olur.İlk fırsatta denicem.Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  15. Oooh... eşim görmesin, kesin tutturur yap diye. :)
    Evde tahin yok alayım da yarına yapayım aklıma gelmişken, sürpriz olsun.
    Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. Uff!
    Humusa bayılırım!
    Çok güzel anlatmışsın.Ellerine / gönlüne sağlık.Minik prensesini öpüyorum.. :)

    YanıtlaSil
  17. yorumlarınıza cevap yazamadığım içinkusura bakmayın arkadaşlar.... önce kızım sonra da kayınvalidem hastaneye yattı. ailemiz zor sınavlardan geçiyor ne yazıkki..

    YanıtlaSil
  18. güzel yorumuna teşekkürler sevgili sarkaç... mutfakta olmayı çok seviyorum ama pek paylaşmıyorum inşallah ileriki zamanlarda paylaşacağım yeni lezzetler olur...

    YanıtlaSil
  19. teşekkürler sevgili şanslı...

    nohut ununu duydum ama hiç denemedim sevgili elzem hobi.. size de afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  20. Babam bunu harika yapar,biz de afiyetle yeriz.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için vakit harcadığınız için Teşekkürler...

Yorumlarınız benim için değerlidir.ELLERİNİZ DERT GÖRMESİN..SEVGİLER...

Yorumunuz blog sahibininin onayından sonra görülecektir.